Kommentarer på En 68-åring presterade bäst i Göteborg


I mål på Slottsskogsvallen efter ett blåsigt halvmaratonlopp.  Min tid blev 1.38.42.

Du behöver inte nödvändigtvis vara först över mållinjen för att "vinna" en löpartävling. Jag är 68 år och idag i Göteborgs halvmaraton var det just en 68-åring som presterade bäst.

Nej, denne 68-åring var inte jag utan Hans Eriksson, Eksjö Södra IK. Han utklassade mig med cirka sex minuter men få förstod att hans 1.32.19 var en stortid, faktiskt bättre än den officilla segeriden  från en 35-åring, som var exakt 20 minuter snabbare. Hur hänger det här ihop?

Alla förstår nog att det inte går att jämföra en 35-årings tider med en nästan dubbelt så gammal person. Därför finns ett internationellt vedertagen metod, WMA, att åldersomräkna resultat så att det i alla fall govt går att jämföra prestationener vid olika åldrar.

Tyvärr är det mycket ovanligt att tävlingsarragörerna gör denna omäkning och presenterar två tabeller i resulttlistan. I halvmaran i Göteborg görs inte detta och priser delades bara ut till de tre första männen och kvinnorna, "åldingarna" glömdes bort (däremot gavs priser i varje åldersklas i maratonlppet som hade färre deltagare).

Göteborgs Marathon med halvmaran är annars ett mycket välarrangerat lopp. En förbätring till nästa år skulle dock kunna vara att åldersomräkna eller införa en klass för 50 plus.

Jag är inte särskilt nöjd med min egen insats; fyra minuter långsammare än ifjol. Allt kan inte skyllas på motvinden hem (7 sekundmeter) eller att jag kanske inte var helt utvilad. Nej, troligtvis kommer jag att springa ytterligare en halvmara i år och då troligtvis på kontinenten. Målet är att ta sig in på tiobästalistan i M65 och där är jag inte nu.

Dessa listor, som jag nu gjort under många år, är försenade. Förhoppningsvis lägger  jag om några veckor ut på bloggen de första preliminära åldersindelade listorna på maraton och halvmaraton.

Keep on running!




Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 mona - 2016-10-08 19:24:01

jisses så tramsigt det är med OMRÃ?KNINGSTABELLER, tiden räknas som den är .....punkt!

Låt åldern ta ut sin rätt på rätt sätt

#2 Lars L - 2016-10-08 22:01:21

Mona, jag tycker det är ogint av dig att inte låta oss äldre räkna på vårt sätt. På tillräckligt stora tävlingar kan man ha åldersklasser och jämföra varje åldersgrupp för sig men på mindre tävlingar blir det inte så intressant, det kanske bara är en deltagare i M65 på ett litet maraton t ex.

Ã?r man 78 år och fullföljer ett maraton är det en stor prestation men är man den snabbaste 68-åringen i världen hamnar man i den anonyma massan i de flesta lopp om man inte har något bedömningssystem som tar hänsyn till åldern. Liksom landets snabbaste 58-åring. Tävlingar gäller ju ändå mest äran eller ska vi säga fåfängan.

Björn, det är tuffare konkurrens i halvmaraklassen (och milklassen) än i maraton i din och min ålder, det är många fler som fortsätter att tävla på dessa lite mindre krävande distanser.

Ser fram emot statistiken, har fått känslan att det är rätt svaga maratonresultat i år i de högre åldersklasserna.

#3 Bengt - 2016-10-09 05:38:03

Visst kam man låta äldre räkna på sitt sätt, även överviktiga räkna på sitt BMI, ta hänsyn till hur många år man tränat (rookie), längd, kön, förberedelser, omräkningstabeller för allt och alla. Då kommer även sista man/kvinna att få ett pris och vinna sin klass !

#4 lelle - 2016-10-09 10:03:29

I en demokrati bör alla få vinna? Men det blir ändå motsatsen...hmm

#5 Gunilla Franzen - 2016-10-09 18:21:22

Håller förstås med om åldersklasser och att GBG marathon är jättebra men att Stockholm marathon inte har mer än klasser upp till 65 år är botten! Nu på väg hem i ösregn och högtrafik. Vi skulle tagit tåget...

#6 Arnold - 2016-10-10 09:33:52

http://www.howardgrubb.co.uk/athletics/wmalookup06.html - ett bra sätt att jämföra sig med andra ålderskategorier - och att påstå att det är trams mm det får stå för de - varför inte jämföra ? visst tiden är den man har men man ju aldrig tävla mot en 20-30-åring och då har man tabellen utvecklad som jämförelse -

mkt bra sprunget Björn - du är på en fortf hög löpnivå !

#7 mona - 2016-10-10 10:19:24

Nånting som är manipulerat och ovetenskapligt = trams i min naturvetenskapliga värld!

Fundera liiite längre, ex Japanen Hidekichi Miyazakisom 105 år utmanar U Bolt, eller vad som hände när M Otteys resultat vid 46 års ålder slog itu statistiken genom att hon blev den snabbaste i världen.

Sen har vi den 4 åriga Indiske maraton löparen Budhia Singh, 65 kilometer â?? på sju timmar och två minuter. ....ser du tramset?

Men jag håller med dej att tävla mot ålders kompisar är en fin fin sporre dock!

Men män mot män och kvinnor mot kvinnor va?

#8 Andreas Nilsson - 2016-10-10 17:22:52

Ojdå, tydligen ett angeläget ämne som ger debatt - härligt!
Jag tänker att omräkn9ingstabeller syftar till att jämföra PRESTATIONEN inte tiden, även om man just jämför tiden med en omräkning. När det kommer till PLACERING är det enbart tiden som räknas, något annat vore svårt när osäkerheten med omräkningen kan vara svår.
Jag vet ju inte vilken naturvetenskapliga värld Mona vistas i men i min naturvetenskapliga värld (medicin/anestesi) använder jag emperi och matematik dagligen för att jämföra olikheter utan att det vare sig är manipulerat eller trams. Jag tror till och med att de flesta patienter är väldigt tacksamma att jag gör så! Så att omräkning beroende på ålder skulle vara trams och ovetenskapligt är kanske lite att ta i. Alla mätmetoder har sina begränsningar. Omräkningstabeller för allt och alla och pris till alla tror jag fler än Bengt värjer sig emot.
Jag skulle gärna se tabeller för att informativt korrigera för ålder - vissa prestationer av personer i spannet 55-70 är verkligen svåra att förstå utan!

#9 Björn - 2016-10-13 12:40:29

Andreas Nilsson sammanfattar bra och jag instämmer helt i hans resonemang.

Självklart är förste man/kvinna över mållinjen alltid vinnaren. Men poängen med åldersomräkning är att visa att äldre personer kan vara minst lika duktiga som segraren men tyvärr får dom ingen uppmärksamhet, ofta beror det på ren okunskap.

#10 sverker - 2016-10-18 10:21:26

svenska rekordet (M65) är som vanligt bra: 1.20,26 - Lars Strandh 1996....
årsbästa vore kanske intressantare? eller varför inte världsdito?


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg