Kommentarer på Kan han slå världsrekordet?


Pete Kostelnick, 29 år från Nebraska, ska försöka slå det inoficiella världsrekordet i coast to coast-löpning mellan stadshusen i San Fransisco och New York. Då krävs det att han snittar på cirka 11 mil per dag under 45 dagar.

Många har försökt men ingen har varit riktigt i närheten av att slå det 36 år gamla "världsrekordet" i hastighetslöpning över USA. Drömmar har krossats och kroppar har skadats- ska samma sak upprepas igen?

29-årige Pete Kostelnick från Nebraska, en av de bättre ultralöparna i USA, gör nu ett försök att slå Frank Giannio Jr rekord från 1980 (46 dagar. 8 timmar och 36 minuter). Pete startade för fyra dagar sedan i San Fransisco och målet är stadshuset i New York. Allt verkar hittills gå enligt plan.

HÄR kan du följa honom live.

Jag känner Pete och vi har sprungit tillsammans i Nebraska. Det är en blygsam kille och och han gör helt rätt i att ligga lågt i sina uttalanden om chanserna att lyckas. Tyvärr är de nog inte så stora.

De flesta ser det här som en enorm fysisk utmaning och självklart är det så. Få klarar att springa 10-12 mil per dag under så lång tid, dessutom i stekande hetta och bitvis mycket backigt. Men detta är ändå inte det största problemet. Svårigheterna ligger mera på det mentala planet. Och det krävsen stor apparat  bakom det hela och ekonomiska resurser.

Pete har till sitt förfogande en sponsrad husbil och fyra medhjälpare. Kanske räcker det men mycket hänger just på suporten, tror jag. Sömn, mat, logistik, uppmuntran och att fixa alla praktiska detaljer- allt måste klaffa. Löparen ska bara koncentrera sig på att springa, äta, sova och vara nöjd med livet. Det kan inte vara kul att ligga i denna husbil dag ut och dag in och dessutom träffa samma människor. Det verkar som man tänker nyttja bilen hela tiden och hålla sig strikt till den tänkta sträckan. Några avstickare till bättre motell vore inte fel. Vidoen dag fyra på Facebook efter passeringen av gränsen till Nevada visade en trött löpare som knappt orkade få i sig en glass och en öl.

När Frank Giannio satte världsrekord hade han året innan sprungit över USA. Han visste alltså vad som väntade och detta måste ha varit en stor fördel. Pete är trots sina meriter en oerfaren ultralöpare. Det är just detta som ligger honom i fatet. Det är bara att hoppas att jag har fel . .  .

Keep on running!

 

 

 

 
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 K - 2016-10-04 17:04:56

Snart halvvägs. Otroligt Pete löper upp till 14 timmar om dagen â?».

Spännande att följa, nu när vår egen "Mästare" är på hemmaplan.

#2 Björn - 2016-10-05 12:52:43

Ja, jag tror att Pete kommer att slå rekordet. Han är nu halvvägs, har sprungit 23 dagar (rekordet är 46 dagar och 8 timmar) och grejar det om han håller samma takt som hittills. Nu är det lättlöpt hela vägen in i mål frånsett sista veckan. Just nu springer han på underbara vägar i Nebraska, vägar jag sprungit många gånger på. Jag kan förstå att han tar vägen över Lincoln där han bor men hade han gått lite nordligare hade han vunnit ett par mil. Men det här är också en psykologisk historia och han kommer att vara riktigt hög efter alla omfamningar i Lincoln.

#3 K - 2016-10-06 08:36:29

Jo det stämde Björn: http://journalstar.com/sports/local/running/lincoln-running-company-will-host-event-for-kostelnick/article_0b562fad-429e-5992-b420-c67334ad80bb.html

#4 K - 2016-10-13 08:24:43

2/3 delar and counting :) spännande om han håller distansen ut.