Kommentarer på Här får de äldre glänsa


Du är aldrig för gammal för att springa. Från vänster Tommy Wallentin, P-O Björkman, Björn Suneson och Lars Söderberg, alla Vallentun FK. Saknas på bild Bengt Lindgren.

Ska jag vara förste man över mållinjen i en löpartävling krävs det att alla konkurrenter är minst 65 år! Så var det i dag i Veterankraftloppet.

Andra segern på raken i detta något udda lopp där alla måste ha fyltt minst 65- en 94-åring var med i gångklassen 5 km. Mina segrar har dock varit föga märkvärdiga; knappt under 47 minuter i år på 10 km. Ifjol kände jag mig jagad, i dag var försprånget så stort att jag kunde ta det lugnt på den vackra tvåvarvsbanan i Stora Skuggan i den kungliga Nationalstadsparken.

Här resultaten.

Hade inte mer än kommit till startområdet förrän en mikrofon stacks under nosen- ryktet om USA-löpen hade nått ut även i pensionärskretsarna. Och det var en angelägen fråga speakern Ulf Eling ställde:

-Vad tycker du om den här typen av löpartävlingar?

Där satt den! Det är precis den typen av frågor jag vill ha- frågor om äldres idrottande, ett synnerligen styvmoderligt behandlat ämne. Jag kunde nu berätta att äldre knappt får någon uppmärksamhet och att få förstår att Sverige har mycket bra veteraner inom friidrotten. Jag tog Bibbi Lind från Solvikingarna som exempel.

-När hon på Stockholm Vintermarathon 2014 som 70-åring satte nytt åldersvärldsrekord (3.36) förstod  ingen storheten. Jonas Buud och den kvinnliga segraren fick all uppmärksamhet trots föga märkvärdiga tider.

Kjell Erik Ståhl, 70 år, intervjuas av Ulf Elving efter loppet.

Sveriges största maratonlöpare genom tiderna, Kjell Erik Ståhl, förgyllde tävlingen. Att slå Stålet var naturligtvis en dröm för många och några gjorde det. Jag passade på att fråga honom om han kände till några elitlöpare idag som springer mer än 1 000 mil om året.

-Du får nog söka bland motionärerna. Jag tränade inte mest, men smartast.

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 sverker - 2016-09-08 09:12:35

VSM-rekordet på 10 km landsväg i M65 är 38.07 och i M75 45.03 - satt av Ã?ke Leverin som låg 5 minuter efter dej igår. Men er bana var väl rätt strulig? vet inte om det ska klassas som terräng?

#2 sverker - 2016-09-08 13:14:09

och VSM Marathon i M65 sattes för 30 år sen av en Solviking.
2.54!

#3 Gunilla Franzén - 2016-09-09 09:17:47

Bravo, bravo! Och grattis att du vann igen samt lyfte fram veteranerna.
Så gott som spikat 12 okt. Det ser vi fram emot
Hälsningar och keep on running