Kommentarer på Här tillverkas dunderdrycken


Innan lingonen silas mixas de. Ytterst lite socker behöver tillsättas. Lingondricka har blivit min nya bords- och sportdryck.

Bamse har sin dunderhonung. Jag har min hemgjorda lingondricka. Inga problem i dopningskontrollen men Bamse skulle nog åka dit på honungen.

Finns det något roligare än att plocka bär? Jo, säkert, men att på springande fot med baby joggern bege sig ut i skogarna är bland de roligaste jag vet. Du får ett långpass som heter duga, du får se nya områden och njuta av lugnet i naturen, allt är dessutom gratis och efteråt får du ett trevligt men tidsödande jobb med att rensa bären. Och slutresultat är underbart; blåbärskräm, lingondricka , infrusna bär för vinterns behov etc.

Senaste veckorna har mycket kretsat kring bärjakt och fler heldagsutflykter ska det bli. I förra veckan tog jag pendeln upp till Rosersberg och sprang sedan ner till Vallentuna, plockade bär längs vägen, stannade till för fika på Hökeriet och fick se några runstenar. Bingo för en torr pensionär! Och i veckan en ny tremilare upp till Gillingebanan.

Lingon är favoriten- klart roligast att plocka. Tillgången är sådär i år medan det finns hur mycket blåbär som helst. Säsongen för blåbären är dock snart över och jag är mätt på bären, det går dessutom inte in mer i frysen. Men behovet av lingon är omättligt eller rättare sagt otörstligt. Allt blir nu till lingondricka och några av barnen har blivit "lingonister". Roligast av allt är ändå kanske att forskningen pekar ut lingon och även blåbär som de nya superbären- hur nyttiga som helst!

Mitt "1 000-mila projekt", att i år springa totalt tusen mil,  rullar vidare. Det har gått på räls men höll på att spåra ur i veckan. Jag råkade ut för någon mystisk muskelvärk i midjan (kanske allt lingonplockande eller att jag legat fel i sängen?) vilket medförde att jag hade ont när jag sprang. Jag har inte råd att missa några dagar utan måste springa ca 14 mil i veckan för att klara målet. Dessbättre släppte värken och jag fick ihop ännu en fin mängdvecka.

Jag har försökt kolla vilka svenskar som de senaste åren sprungit över tusen mil ett enskilt kalenderår men gått bet. Kanske vet du någon som gjort det? Lämna gärna i så fall en kommentar! Det vore ju roligt om jag 2016 kunde bli "Sverigemästare" i mängdlöpning. Men nog borde det finnas någon som springer mera än en 68-årig pensionär?

I veckan försökte jag att med vagn springa uppför Hammarbybacken utan att stanna. Det gick naturligtvis inte. Ska göra ett nytt försök utan vagn.

Veckans distans: 157 km

Årets distans:7 726 km

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Torsten Olsson - 2016-09-04 19:53:11

Kul att läsa om dina bär plockningar. Jag också ute i skogen. Blåbär i mängder och nu kommer även trattisar. Mitt knä och rygg tar stryk av allt plockande men det går över. Hoppas jag kan bistå dig på GBG maran!

Må gott

#2 Torsten Olsson - 2016-09-04 21:56:11

Räknar du dina KM även när du går i skogen och samlar in en massa nyttiga bär?

#3 Björn - 2016-09-04 23:37:41

Nej, promenaderna i skogen räknas inte in, ej heller vanliga promenader i stan. Men går jag kort under en vanlig löptur, ja då räknar jag in dessa km. Det kan handla om högst några mil per år, gissar jag. Under t ex mina coast to coast har det varit i stort sett 100 procent löpning men det finns coast to coast "löpare" som går mer än de springer.
Kommer nog och hejar på dig m fl på LL. Om inte så ses vi i Göteborg!

#4 Jan Suneson - 2016-09-05 00:42:58

För många är det gula guldet hjortron men för mig är det kantareller. Träffar du på några kantarell ställen när du är ute? Själv köper jag på torget i Gävle lettiska för 120 kronor kilot. Ett kilo är mycket och billigare än att ta ut bilen och få myggbett

#5 Torsten Olsson - 2016-09-05 13:43:54

Kantarell håller på att avta men kommer trattisar i mängder. Ska man ta en golf runda som mäter mellan 10 Km och 12 Km som "löpning" ? Jag går i snabb takt. Vore kul att se dig på Lidingö, vi bor som vanligt på Bosön, fredag till söndag. Ring mig i så fall.

#6 Löparvän... - 2016-09-06 10:29:25

Full av beundran för dig. Men tyvärr är det väl så att ingen av våra bästa löpare springer så mycket som vad du gör. Det visar väl resultaten. Jag tycker att de övervärderar träning utomlands för mycket. Du tränar lika bra här hemma .Träna hårt här hemma - sedan kan man åka i väg en vecka för avkoppling och ladda batterierna för en ny hård träningsperiod.

#7 Björn - 2016-09-06 13:58:56

#Jan: Har bara en gång varit och sökt hjortron men inte funnit några. Har i år inte sett några kantareller men eftersom jag inte är intresserad av svamp ser jag heller ingen. Svenska lingon kostar 63 kr/kg på Lidl så det blev 300-400 kr jag "sparade".
#Löparvän: Ja, så kan det nog vara. Och svenska elitlöpares ringa träning gör att de bara är svensk elit.
På jogg.se har jag efterlyst svenska löpare som sprungit mer än 1 000 mil på ett år. Ã?nnu inga napp vilket tyder på att gruppen nog är ganska liten.
http://jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=47314&sida=1#post_489438

#8 lelle - 2016-09-06 18:49:07

Hur många har en kropp som pallar 2,74 mil löpning om dan!!

#9 sverker - 2016-09-06 23:10:12

lingon är ofattbart nyttigt men EU kräver M E R socker i vår lingonsylt! Blåbär också svinnyttigt - använder Du bärplockare? Det finns en bred variant med en stor påse.
Jag hade ett lingonställe i Hälsingland med kilovis hängande i midjehöjd - det var bara att vräka ner bären i hinken.

#10 Björn - 2016-09-06 23:42:20

Ja, en bärplockare från Clas Ohlson, riktigt bra med "gafflar" i plast i stället för metall. Kommer jag till riktigt bra bärmarker ska jag pröva med en plockare i varje hand.

#11 sverker - 2016-09-08 23:06:05

trots diverse plockare utifrån som dessutom ibland blir utan lön så ruttnar miljontals ton bär numera ute i markerna. hallon och smultron är väl mest svårplockade? kan man tänka sig nåt läckrare än smultron? björnbär och tranbär glöms bort? odon?
slånbär. såg idag feta klasar med fläderbär.

#12 lelle - 2016-09-09 09:09:17

Vitoxelhäckens bär är goda, påminner om blåbär.