Kommentarer på Ã?ldersdiskriminering


I Veterankraftloppet måste löparna vara minst 65 år- bra eftersom pensionärerna då lyfts fram och inte som i så många andra tävlingar missgynnas gentemot yngre löpare. Omgiven av Sten Odenblad, Fredrikshof FIF,  P-O Björkman och Tommy Wallentin, Vallentuna FK och Ola Bryngelsson Fredrikshof. Bilden från 2015.

I de flesta löpartävlingar premieras enbart den snabbaste löparen, inte den bästa prestationen. Det gör att många äldre löpare aldrig får några priser trots att de ibland till och med presterar bättre än eliten.

Åldersdiskriminering? Ja, men inte medveten. Många förstår inte att även äldre kan vara minst lika duktiga som yngre löpare. 30-åringen som springer milen på 40 minuter är faktiskt något sämre än 65-åringen som gör  milen på 50 minuter när tiderna jämförs med motsvarande tider för världens bästa 30- respektive 65-åringar på distansen. Ändå är det 30-åringen som får priset och äran.

Ja, så där tokigt blir det i tävlingar som inte har en åldersklassindelad resultatlista (5-års klasser). Men i Sverige åldersomräknas inte resultaten enligt WMA och visas i en separat tabell.  Det förekommer däremot rätt ofta i USA där äldre löpare står högre i kurs.

I tävlingar med få deltagare kan man naturligtvis inte dela ut priser i varje åldersklass. Därför skulle en WMA-tabell vara bra. Men det var länge sedan jag såg sådana resultatlistor i Sverige. Konstigt.

En annan lösning kan vara att ha en grov åldersindelning. I USA är det relativt vanligt att man ger priser till de främsta i master-klassen (löpare 40 år eller äldre) och i grand master-klassen (löpare 50 år eller äldre), det förekommer även ibland en senior grand master-klass (60 år eller äldre). Kunde inte det vara något för Sverige?

Jag brukar ibland roa mig med att åldersomräkna mina resultat. En 50:e eller 100:e placering i något lopp behöver inte vara så dålig som det ser ut på pappret. . . . För säkerhets skull håller jag numera tyst om resultatet- säger jag till 30-åringen att jag egentligen var bättre, ja då är vi evigt fiender.

Varför allt detta tjat om ålder och tider? Självklart talar jag i egen sak. Men andelen löpare över 50 år verkar öka i tävlingarna, I Stockholm Marathon låg andelen 2010 på 19 procent och steg till 21 procent 2015. Tendensen är den samma i Växjö Marathon. I dessa tävlingar finns åldersklasser så här är det inga problem. Men i de flesta andra lopp, bl a många halvmaratonlopp, saknas åldersklasser.

Så är det t ex i Göteborg där Solvikingarna varje år i oktober anordnar en mara och en halvmara. I maran finns åldersklasser men i halvmaran, som har fler deltagare, finns inga. Där ges priser enbart till de tre främsta männen och kvinnorna. Problematiskt. Ifjol presterade (åldersomräknat) en 53-årig norrman på plats nummer 16 bättre än segraren, en 34-åring från Ullevi FK. Surt för norrmannen som fick åka hem utan pris. Hade man haft en master-klasser hade problemet varit ur världen. Kanske något att tänka på inför nästa års tävling?

Vi motionärer bländas av eliten och har svårt att förstå hur Isabellah Andersson, Mikael Ekvall och Jonas Buud m fl kan springa så fort. Men faktum är att några av våra veteraner på långdistans är minst lika bra, ja ibland bättre än eliten. När Solvikingarnas Bibbi Lind häromåret satte nytt åldersvärldsrekord  i maraton som 69-åring och 70-åring uppmärksammades det inte. Få förstod storheten, allt ljus föll på våra inte så bländande elitlöpare.

---

Veckans distans: 177 km

Årets distans: 7 232 km

Keep on running!




Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 K - 2016-08-15 07:49:37

Jamen detta är ju enormt löjligt att inte kunna acceptera att åldern tar ut sin rätt!

Typiskt amerikansk trams i stil med plastikoperationer för att bli av med ålderns rynkor!

Tänk er när det står en 98 åring på översta prispallen och J Bolt tvåa.
bara för att någon bestämt en algoritm som räknar om verkligheten!

Lek med tanken att vem som helst bestämma vilken algoritm som gäller,
då detta inte har med vetenskap att göra ett dugg utan mer eller mindre ett godtyckligt tyckande.

#2 Hasse - 2016-08-17 19:35:18

Håller med- fler tävlingar borde ha åldersklasser. Har hänt att jag inte ställt upp när det saknats.

#3 Göran Nilsson - 2016-08-19 10:06:56

Arrangörerna bryr sig i regel inte alls om veterantider och inte heller när yngre förmågor övertar veteranstarter och gör kanontider. Eller ska vi tro på sänkningar på uppemot 6 minuter för person som passerat 50 ?

#4 Björn - 2016-08-19 22:15:03

#K:Inga algoritmer i en wava kalkylator utan statistik baserad på verkliga resultat där "prestationen" mellan äldre och yngre jämförs. Kul det där med Bolt och 97-åringen! Gissar att gamlingen även med hjälpa av en kalkylator fått pinna på ganska bra för att slå Mästaren. Och ja, visst accepterar vi äldre att vi blir något långsammare för varje år men vi kan vara rätt bra ändå även om få förstår det . . .
#Göran: Så är det, veterantider står inte högt i kurs. Det är först när någon 85-90-åring tävlar det väcker viss uppmärksamhet.

#5 K - 2016-08-20 08:43:14

Björn, det finns så otroligt många möjligheter till fel i en WMA kalkyl pga källmaterialet, att allt alltid bara kommer att bli en önskedröm för de som tiden runnit ifrån.

Kommer aldrig att bli en standard i stora tävlingar av förklarliga skäl.

Här är uppfinnarens sajt:http://www.runscore.com/Alan/AgeGrade.html

Men många med mej BEUNDRAR verkligen de åldersfenomen som springer runt och fortfarande levererar otroliga resultat ex som Herr Bloggaren själv !!

#6 sverker - 2016-08-22 11:10:05

såg en 100-årig japan som sprang 100 meter på 44 sek. - världsrekord.
det räcker väl att vi själva har roligt? vad tyckte vi själva om gubbstruttar när vi var yngre?
(M70) - tar guld numera av de enkla anledningen att jag brukar vara ensam i klassen.

#7 Björn - 2016-08-22 21:02:10

#Sverker: Var stolt över ett guld i M70 även om du är ensam i klassen... De andra 70-åringarna har ju redan kastat in handduken men det har inte du. I VSM brukar det finnas stipulationstider så där är det inte säkert med ett guld även om man är ensam.

#8 claes - 2017-05-30 20:04:12

helt rätt Björn,
inom golfen är många mycket noga med "alla kan möta alla". Det gör att alla spelar säger de frälsta. Låt fler springa. Inför åldersklasser!


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg