Kommentarer på Han blev Kung Bore i Bore Cup


Några av löparna i M60-klassen. Från vänster Roland Jansson, Uppsala LK (fyra idag), Jörgen Thorsell, Falu IK (etta), Alex Bonn, Vallentuna FK (tvåa), Björn Suneson, Vallentuna FK (trea) och sittande Lars Söderberg, Vallentuna FK (femma).

Tävling är tävling och då är det resultaten som räknas. Men är det alltid den snabbaste löparen som är "bäst"? Nej, inte nödvändigtvis.

Idag sprangs fjärde och sista deltävlingen i Bore Cup. Ifjol blev jag fyra i sammandraget i M60 och samma lite trista placering i år. Ändå gick sista deltävlingen någorlunda bra- de 7,5 km gick på 32.16 och på det blev jag trea i åldersklassen, dryga tre minuter efter suveränen Jörgen Thorsell, Falu IK. Men vem förstod att Jörgen egentligen var den bässta löparen i hela cupen?

Bore Cup skiljer sig något från vanliga löpartävlingar; löparna håller ofta hög klass och relativt många är äldre. Eftersom deltagarantalet ligger runt hundra per deltävling tävlar man i tioårsklasser, inte i femårsklasser vilket annars är normalt. Det senare gör att det kan bli  chansartat vem som vinner klassen. Så om det är någon tävling där man ser fram emot att vara yngst i klassen är det just i Bore Cup.

Något snack om vem som skulle vinna min klass, M60, var det dock inte. Falulöparen Jörgen Thorsell, 64 år, var överlägsen. Jag skulle vilja utnämna honom till Kung Bore- löparen som presterade bäst i hela Bore Cup 2016.

Men hur kan en 64-åring vara bäst när det i Bore finns killar i 20-30-års åldern som gör milen på 34 minuter?  Jo, om man åldersomräknar resultaten så har Jörgen gjort den bästa prestationen. Visst, det är en lek med siffror men ändå inte så dumt eftersom äldres prestaioner då också lyfts fram.

Så varför inte till nästa år instifta två nya priser; "Kung Bore" och "Drottning Bore"? Priser alltså till den man och den kvinna som gjort den bästa prestationen med hänsyn tagen till åldern.

Åldersomräknade resultat förekommer knappt längre i Sverige. Vi hade t ex Vällingby Springstar, 10 km, som gick i samband med Vällingby Marathon, men det loppet är nerlagt sedan länge. Finns det åldersklasser brukar det räcka, resonerar arrangörerna och jag håller med. Tar du lite större lopp är dessutom förste man/kvinna över mållinjen ofta den som presterat bäst, oavsett ålder. Men i mindre  tävlingar och tävlingar utan åldersklasser är det motiverat, tyckar jag. Och nog vore det en kul grej att utse en "Kung Bore" och en "Drottning Bore" även om den senare titeln låter främmande.

Keep on running!

 




Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 lelle - 2016-03-13 10:43:54

Blir nästa mode för alla stilfullt behagligt löst sittande
träningskläder i stället för trikåer ?

#2 Björn - 2016-03-13 15:31:30

Det tror jag inte. Inga tendenser till att tajts är på väg ut.

#3 Hasse - 2016-03-13 18:53:59

Absolut, du har en poäng. I tävlingar där det inte är några åldersklasser och man bara ger pris till de tre första borde man ha handikappsystem. Din egen tävling Runrundan är en sån tävling där resultaten skulle räknas om.

#4 matte är inte allt :) - 2016-03-14 09:20:06

Säger väl allt om omräknings resultat:

"Ed Whitlock Runs 3:41 Marathon at Age 82

Age-Graded Score: 93.22%

Age-Graded Time: 2:11:54"

#5 Björn - 2016-03-14 14:03:16

Du har rätt, RW:s räknesnurra stämmer inte just i detta fall. Eftersom Ed Whitlock har åldersvärldsrekordet för 82 åringar med sina 3,41.57 från 2013 skulle han ha 100 % som Age-graded score. Annars tror jag man kan lita ganska bra på snurran.
Jag kollade åldersvärldsrekorden och ser att Ed W. tappat väldigt mycket de senaste åren: som 80-åring gjorde han 3.15 och som 81-åring 3.30.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg