Kommentarer på Vad du bör veta inför ett coast to coast (10) : Inte bara skräpmat i USA


Paul Herrera, Colorado, erbjöd mig sin lunchmat eftersom det var långt  till nästa restaurang. Vanligare är att bilar stannar och erbjuder mig vatten.

Ät mycket, äta ofta och ät när mat erbjuds. Det är villkoren för äventyrslöparen.

Maten är sällan några problem för mig i USA. Skulle det inte finnas restauranger eller mackar längs löprutten, det händer titt som tätt, har jag alltid med mig reservproviant i kärran. Men klart bäst är att slippa kall mat och i stället få lagad, sitta inomhus och ta en tupplur.

Ofta vet jag i förväg var restaurangerna finns och gps:en är till stor hjälp. Men besvikelsen kan bli stor om stället lagts ner eller det bara erbjuds dålig bensinstationsmat. Matstoppen är ju höjdpunkterna under dagen. Ofta kan jag fantisera om vilken god mat som väntar. Och när magen är mätt fantiserar jag om nästa kaffepaus. Och bäst av allt är skrovmålet som väntar när löpdagen är över, förhoppningsvis på en lite bättre resstaurang på gångavstånd från motellet. Serveras det buffémat är jag garanterat en förlustkund- 5-6 biffar slinker lätt ner och sedan massor av goda efträtter.

Ja, jag äter som en häst. Exakt vad kaloriintaget ligger på vet jag inte men jag gissar att det handlar om nära dubbla mängden. Uppenbarligen får jag i mig tillräckligt, jag tappar inte ett kilo under ett coast to coast.

McDonalds gillar jag- rent och snyggt, inte bara hamburgare utan även sallader, kyckling m m. Dessutom fungerar alltid wifi och det är lätt att få tag på is.

Maten i USA är bättre än sitt rykte. För det första har jag aldrig blivit matförgiftad trots att en del ställen kan se rätt ruggiga ut, särskilt toaletterna. Men jag tror att handhygienen är minst lika bra/dålig som i Sverige. På toaletterna finns skyltar om att personalen måste tvätta händerna. Bra!

Generellt tycker jag också att maten är god i USA. Jag har aldrig ätit något som smakat illa- inte ens när jag trott att jag beställtt biff men som sedan visade sig vara fisk. Och att det bara är skräpmat stämmer inte. Snabbmatskedjorna som McDonalds, Burger King, Wendys m fl har ett större utbud av sallader m m än i Sverige. Wendys kycklingsallad med jordgubbar tillhör favoriterna.

Jag brukar raljera på bloggen om hur mycket skräpmat jag äter. Men det där stämmer inte riktigt. Jag tycker nog att det blir ganska varierad kost, högst ett hamburgermål varannan dag. Och att äta ganska fet mat är säkert inte fel för den som springer fem mil om dagen.

Självklart har jag mina favoriter. Restaurangkedjan Applebees är en, även föraktade KFC (särskilt deras majskolvar). Sämst av alla är Subway- smörgåsar är ingen mat för löpare. Ofta mycket bra och rikligt med mat brukar små caféer i småstäderna tillhandahålla, särskilt frukostarna är perfekta. Du behöver aldrig sitta med en tom kaffekopp, påfyllning sker ständigt. Servicen är långt bättre än i Sverige. Det enda jag saknar är pasta- och risrätter, kan vara marigt att få om det inte finns någon Pizza Hut eller kinesrestaurang.

Därmed var det slut på "Coast to coast-skolan".

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 frågande - 2016-03-12 09:41:34

Ok så vad är skillnaden mellan bröd med köttpålägg [smörgås], och bröd med en köttbit [hamburgare]?

Har aldrig sett "nyttigt" bröd på McDonalds men i smörgåsar ofta.

Men du raljerar väl kanske :)

#2 Björn - 2016-03-13 15:38:52

Med hamburgermålet följer också pommes frittes och jag brukar också ta en mjukglass, mättande men kanske inte så nyttigt. Smörgåsarna på Subway, med skinka eller inte, blir jag inte mätt på och kedjan har inte så mycket annat att erbjuda än just dessa smörgåsar som tar en evig tid att komponera ihop och där det ställs tusen frågor om vad man ska ha på.

#3 bureborn - 2016-03-13 15:42:35

Stort tack för dina coast-to-coast-inlägg! Rolig och lärorik läsning, även för den som inte planerar någon mastodontlöpning.
Roade mig med att räkna lite på hur mycket mat jag själv skulle behöva sätta i mig och konstaterade att jag nog skulle behöva äta unegfär tre gånger så mycket som normalt. Då gäller det att satsa på kaloririka måltider!

#4 Ulf - 2016-03-14 08:16:16

Hur funkar det att komma in på restauranger svettig och kanske dammig? Reagerar inte personalen på det?

#5 Björn - 2016-03-16 17:30:53

Bra fråga! Jag tänker på detta, byter nästan alltid till en ren tröja och snyggar till mig innan jag stiger in på en restaurang, även typ McDonalds.Bilden ovan är gammal och är inte representativ. Ingen har dock sagt till mig. Skulle detta inträffa hade jag skämts.