Kommentarer på Vad du bör veta inför ett coast to coast (9) : Enkel teknisk utrustning


Läsplatta (Microsoft Surface Pro), gps-klocka (TomTom Runner), vägkarta gps (Garmin Zümo 660), cykel gps (Garmin Edge) och en enkel amerikansk kontankortstelfon telefon, det är allt jag behöver.

Det är gps som gäller. Annars är inte den tekniska utrustningen särskilt avancerad under ett coast to coast.

Glöm papperskartorna, äventyrslöparen behöver gps både för att hitta och känna sig trygg. Idag är det svårt att förstå hur jag tidigare klarat mig utan mina gps. Den här gången har gps-sortimentet utökats med en klocka (fast den kommer jag nog mest ha som just klocka och väckarur).

Den lilla cykel-gps:en sitter uppe på vagnen och den använder jag för att mäta avstånd. Den tittar jag ständigt på och har stenkoll på avstånden. Den stora väg-gps:en sätter jag bara på då och då eftersom den drar mycket ström, har dock med mig flera reservbatterier. Jag har nu lagt in en färsk USA-karta, bra inte minst för att restaurangutbudet hunnit ändras sen senast.

Några löpare har med sig gps-utrustning, som medger att vem som helst på en karta ser i realtid var löparen exakt befinner sig. Spännade att se hur pricken rör sig men samtidigt oroligt när den stått stilla länge. Själv skulle jag inte vilja ha denna utrustning, skulle bara känna mig övervakad och mycket av friheten skulle försvinna. 

Möjligen skulle man kunna ersätta datorn/läsplattan med en telefon och minska vikten på packningen med nära ett kilo, mycket eftersom hela packningen  väger cirka tio kilo. Men jag tror att det skulle bli besvärligare att blogga och sköta bankärenden med mera.

Två gånger har jag drabbats av datorhaveri efter vattenskada. Rena katastrofen, en rysare jag inte vill uppleva igen. Egentligen borde jag ha back up, kanske en iphone eller liknande, åtminstone  ett vattensäkert skydd för datorn. Förslag? Tidigare gånger har motellens besöksdatorer räddat mig men generellt är dessa datorer urusla.

All kommunikation med hemmet sker med hjälp av datorn- epost och Skype. I USA bokas motellen på nätet eller rings via Skype eller på min billiga amerikanska kontantkortstelefon. Det är sällan jag behöver ringa ute på vägarna, dessutom är mobiltäckningen ofta dålig eller obefintlig.

Bland andra tekniska prylar kan nämnas en enkel kompaktkamera (Nikon Coolpix). Ett tag övervägde jag att lyssna på ljudböcker men så blir det inte. Inte heller en egen podcast (behärskar inte mediet, för mycket utrustning). Däremot ska jag nog skaffa en bättre radio. Och förhoppningsvis får jag låna Jans mp3-spelare laddad med en miljon countrylåtar. Man vill ju inte bara höra de underbara hemlandstonerna när Volvolastbilarna svischar förbi på Interstate . . .

Keep on running!




Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Ingmarie/blog.nemonisimors.com - 2016-03-11 06:29:26

Telefon med Googlemaps borde väl vara lika bra? man kan ju ladda ner och ha fastän man är utan wifi. :-)

#2 Björn - 2016-03-11 12:01:09

Ja, det går säkert lika bra men har inte prövat.

#3 /ed. - 2016-03-11 12:25:28

Jag vet inte om mina kreativa förslag är dig till någon nytta eller bara en björntjänst, men men. Här kommer det ändå. Varför inte en vattentät läsplatta? Eller en vattentät mobiltelefon? Bland annat Sony har dessa. En kombinerad fm-radio och mp3 spelare går ju också att införskaffa, exvis Apple iPod Nano (dock ej vattentät).

#4 Per-Arne - 2016-03-12 01:24:18

Det finns ju billiga vattentäta plastfickor och påsar.

#5 Björn - 2016-03-13 15:44:32

Ja, det blir vattentät plastficka/box. Har nu också garderat mig med att lägga viktiga dokument i "molnet" som jag kan komma åt från gästdator på motellen. Blir kanske en iPod Nano.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg