Kommentarer på Gymmen kräver mobiltelefon, eller . . .?


Skärmdump från SvT Rapport 24 januari. Någon motfråga till den asylsökandes påstående ställdes aldrig i programmet.

Försöker de svenska gymmen att stänga ute flyktingar genom att ställa orimliga krav? Ja, det intrycket fick tittarna  i gårdagens Rapport.

Krav på mobiltelefon för att få träna på ett gym, kan det verkligen stämma? Nej, det stämmer inte. Påståendet fälldes av en asylsökande bosatt i Eskilstuna, en man från Syrien och tidigare barnläkare och distriktsmästare i brottning. Han berättade om sin sysslolöshet och hur samhället på olika sätt stänger ute honom.

Det konstiga var kanske inte hans påstående, snarare att reportern inte ställde någon motfråga eller kollade upp fakta. Jag kontakade därför Friskis & Svettis (ingen specifik gymkedja pekades ut i programmet) för att höra hur det ligger till.

- Den enda gången vi "kräver" något är då man vill delbetala via Ikanobank. Då måste man ha ett svenskt personnummer för att det ska bli godkänt. Köper man träningskort kontant eller med betalkort går det bra även utan personnummer. Mobiltelefon kan behövas om man tex vill ladda ner vår app men det är absolut inget krav vi ställer. Jag har inte hört att någon annan gymkedja skulle kräva mobilnummer. Men en del kan ha krav på personnummer, säger Maria Norbäck på F&S i Eskilstuna.

Det mest konstiga är ändå att det är så få flyktingar som tränar på våra gym. Jag är runt på F&S olika anläggningar i Stockholm och  har aldrig stött på någon som verkar tillhöra denna grupp. Ändå har F&S i Stockholm gått ut och erbjudit ensamkommande flyktingbarn gratis gymkort.

Keep on running!

 
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Ed. - 2016-01-25 16:23:03

Testa själv att leva ett år utan att ange personnummer och mobilnummer. Det är inte så enkelt som du tror. Officiellt går det, men när man pratar med kundtjänst/receptionen i ett ärende så är det ett praktiskt krav.

#2 Lennart Lunkan Lundquist - 2016-01-25 16:35:08

Tänkte väl det. Det lät så underligt.

#3 lelle - 2016-01-25 19:46:38

Kanske inte i Mölndal...

#4 Ã?sten - 2016-01-27 05:25:42

Att kunna träna på gym borde faktiskt vara ett lyxproblem för honom. Varför inte vara glad och tacksam istället. Han har väl flytt för sitt liv? Det finns många i hans hemland som har det fattigt och så sitter han (en lyxflykting) och klagar över ett sådant lyxproblem.

#5 sanningen svider - 2016-01-27 10:46:29

@Ã?sten precis så hatar sekt demokraterna(SD) våra medmänniskor...skäms!!

#6 bureborn - 2016-01-30 16:14:36

Sist jag var och tränade på F&S (Enköping) höll en av instruktörerna en visning av gymet för ett helt gäng flyktingar (ensamkommande barn/ungdormar skulle jag gissa). Jag hoppas att några av dem vågar sig dit igen! Precis som i F&S Stockholm får de om jag förstått rätt träna gratis.