Följ via RSS
Avverkade KM: Totalt i år: 2351 km. Denna vecka: 42 km. Idag: 17 km

2007-06-02 - Snart sticker jag!

Foto: Ingvar Karmhed, SvD

Håret snaggat, tånaglarna klippta och hjulen på vagnen smorda. Snart är det dags att börja min 100 dagar långa löpning tvärsöver den amerikanska kontinenten. Den 10 juni flyger jag från Arlanda och vid lunchtid den 11 juni står jag med vattnet upp till knäa i Stilla Havet utanför staden Florence i Oregon. Efter lite fotograferande börjar jag min 520 mil långa löpning mot Atlanten i öst.

Det här äventyret kan sluta hur som helst. Det finns inga garantier för att jag skall nå målet, Virginia Beach i Virginia. Men förberedelserna har gått mycket bra och jag tror aldrig jag varit starkare.

Jag hoppas att ni vill följa mig i sommar och höst och som förra gången ställa en massa frågor om min löpning. Nu har jag bättre teknisk utrustning (bärbar dator) men jag kommer inte varje dag att kunna koppla upp mig mot internet på motellen.

Keep on running!

Postad av Björn kl 00:07

Läs / skriv kommentar (1)


2007-04-22 - Tyskmara gav fint formbesked

Det blev bronsmedalj i Bonn-marathon. Medaljen föreställer Konrad Adenauer (född 5. Januari 1876, död 19 april 1967)

Foto: Sigrid Suneson

Formen är god. Sprang i dag Bonn Marathon i Tyskland och blev trea i M55 på tiden 3.05.13. Lite överraskad att det gick så pass bra eftersom jag är dåligt tempotränad och inte har sprungit några andra tävlingar i år. Men tydligen räcker det långt med att ha mycket mängdträning.

Det här var naturligtvis ett bra besked inför min kontinentlöpning i USA i sommar. Då handlar det dock om att springa drygt ett marathonlopp varje dag under 100 dagar, sträckan är cirka 520 mil.

Förberedelserna går bra och den mesta av utrustningen är inköpt. Jag kommer att resa med lätt packning, nyligen köptes ett extremt lätt självupblåsbart liggunderlag samt ett mellanting mellan tält och sovsäck. Till min babyjogger har jag köpt racingdäck så att den skall rulla extra lätt. Återstår bland annat en bärbar dator som skall väga 1 kilo. Lätta grejer är också dyra grejer men jag tror det lönar sig i längden att jaga gram.

Jag kommer att ligga lågt med tävlandet och inplanerat är bara Göteborgsvarvet innan jag sticker över till USA. Ett träningsläger med min klubb, Majornas IK, skall också hinnas med.

Postad av Björn kl 19:16:07

Läs / skriv kommentar (1)


2007-03-31 - Biljett och visum klart

Visumet r grejat! En glad Bjrn har ftt ett visum som varar tio r. Men s lnge tnker han inte springa. Lpturen ver USA skall klaras p 100 dagar.

Foto: Sigrid Suneson

Nu finns det ingen tervndo - idag kptes flygbiljetten till USA. Sndagen den 10 juni flyger jag till Portland i Oregon fr att dagen drp frn kuststaden Florence brja min cirka 520 mil lnga lpning tvrs ver den amerikanska kontinenten. Mycket av frberedelserna r klara och i veckan fick jag mitt visum- jag r berttigad att stanna 10 r i USA om jag s vill.

Den hr lpturen skall g relativt snabbt och jag rknar med att behva cirka 100 dagar fr att n slutmlet Virginia Beach i Virginia. D kommer jag att ha passerat tio delstater. Det blir ganska lnga dagsetapper, uppemot 4-6 mil per dag, ibland lngre beroende p var jag kan finna vernattning. Jag rknar med att bo p motell och i bara undantagsfall sova utomhus.

Det hr blir min andra lngre lpning i USA. Sommaren 2005 sprang jag mellan Chicago och New Orleans, en strcka p 160 mil som avverkades p 32 dagar. Den gngen bar jag all utrustning p ryggen vilket var aningen besvrligt. Nu gr jag det lttare fr mig och springer med en babyjogger i vilken jag kan ha all packning, inklusive en dunk p tio liter vatten. S mycket vtska behvs varje dag eftersom temperaturen troligen kommer att ligga p 30 grader eller mera.

Jag r fysiskt bra frberedd och har i r trnat i snitt cirka 14 mil per vecka. rssnittet i fjol blev drygt 12 mil per vecka och totalt har jag sprungit drygt 10 000 mil sedan jag blev lnglpare fr 26 r sedan.

Sedan 1800-talets slut har cirka 200 personer sprungit tvrsver amerikanska kontinenten. Mnga har sprungit i olika tvlingar, andra har haft fljebilar men bara ett tiotal har varit s kallade solorunners, allts ensamlpare utan hjlp. Svensken Rune Larsson var en sdan. Siffrorna talar allts mot mig som en solorunner, dessutom skulle jag om jag lyckas bli den ldsta av alla.

Postad av Björn kl 19:07:18

Läs / skriv kommentar (2)


2007-03-18 - Presentation av resan

Runt den 10 juni 2007 brjar jag min lpning tvrsver den amerikanska kontinenten. Jag startar p vstkusten i delstaten Oregon. Starten sker i smstaden Florence dr en amerikansk slkting till mig lovat mta upp. Jag springer sydst till Virginia och mlgng sker frmodligen i Virginia Beach. Jag rknar med att avverka den cirka 520 mil lnga strckan p 100 dagar vilket innebr lpveckor p 30-40 mil.

Till skillnad frn mitt lparventyr sommaren 2005, d jag sprang frn Chicago till New Orleans, tnker jag denna gng anvnda mig av en trehjulig joggingvagn. Strckan nu r tre gnger lngre. Det skall bli sknt att slippa ryggsck och kunna ha all utrustning i vagnen. Jag springer utan fljebil eller annan hjlp och vernattar p motell, i rena undantagsfall under bar himmel.

Jag kommer delvis att flja den rutt som tv unga amerikaner, Scott Sehon och Dave Bronsfenbrenner sprang 2003. Distansen, vrmen och bergen blir stora utmaningar genom mina tio delstater. Men svrast blir frmodligen ensamheten och trafiken, det sistnmnda en verklig fara eftersom mnga vgar saknar vgren och trafiken kan vara tung.

Jag r vl frberedd, svl fysiskt som mentalt. USA-lpet har jag haft i mina tankar i ver ett r och under 2006 hade jag sammanlagt 655 trningsmil (12,5 mil per vecka). Allt r dock en chansning och det finns inga garantier fr att lyckas. Mnga frsker men fler bryter n klarar distansen. Genom rens lopp lr det bara vara ett tiotal ensamlpare utan fljebil som klarat det. Rune Larsson gjorde det 2004 (82 dagar).

Jag hoppas kunna lmna tta rapporter lngs vgen. Denna gng har jag bttre teknisk utrustning med mig (dator) men dagliga rapporter kan inte utlovas eftersom det r dsliga trakter jag passerar. Senare kommer jag att aktivera gstboken och hoppas ven denna gng p ditt std, det var det vldigt stimulerande att besvara alla frgor jag fick om lpning och annat.

Varfr gr jag d det hr? Ja, inte fr pengarna- jag kommer inte ha ngra sponsorer vilket kanske r en frdel. Jag gr det enbart fr frihetsknslan och fr att det r s frbaskat roligt att springa. Och s springer jag igenom ett av vrldens vackraste lnder dr man betraktar "drar" som hjltar. Vi hrs!

Postad av Björn kl 17:07:26

Läs / skriv kommentar (6)